Ik had er al veel van gehoord, maar nog nooit zelf gegeten, laat staan gemaakt, Dulche de Leche ofwel “gekaramelliseerde” gezoete gecondenseerde melk’. Deze lekkernij kan je overal voor gebruiken, als broodbeleg, op taarten of desserts.

Afijn de stoute schoenen aangetrokken, blikje Friesche vlag gehaald bij de Jumbo en aan de slag. Nu wist ik dat er 3 manieren zijn om het klaar te maken en de spannendste is om het blikje onder water 3 uur gesloten te koken. Wel, ik ben eraan begonnen, maar met een inductiekookplaat en een blikje dat zowat de pan uit stuitert vond ik het geen succes, dus blikje uit de pan en methode 2.

Als je methode 1 gebruikt kan je in een grote pan meerdere blikjes tegelijk koken, je kan ze meerdere weken ongeopend in de koelkast bewaren!

Bereidingswijze

Methode 1

  • Haal het etiket van het blik en verwijder ook zoveel mogelijk de lijmresten van het blikje.
  • Zet een pan met flink water op het vuur.
  • Zet het blikje gecondenseerde melk in de pan en plaats dit deel in de panen let erop  dat het blikje ruim onder water staat.
  • Breng het water aan de kook, zet het vuur laag, deksel op de pan en laat het op laag vuur zo 3 rustig koken.
  • Het blijke moer ruim onder water blijven staan , dus hou het waterpeil in de pan wel even in de gaten.
  • Na 3 uur haal je het uit de pan en laat het afkoelen

Methode 2

  • Oven voorverwarmen op 220C.
  • Doe de inhoud van het blikje in een ovenschaal en dek goed af met alu-folie zodat er geen kokend water in kan komen.
  • Zet deze ovenschaal in een grotere ovenschaal die wat groter is en vul deze met water tot ongeveer de helft van de andere ovenschaal.
  • Zet de schalen in de oven en laat de gecondenseerde melk zo in ongeveer anderhalf tot twee uur inkoken.
  • Blijf het water in de gaten controleren, als er bij moet, vul je het gewoon aan tijdens het kookproces.
  • Controleer vanaf ongeveer 1 uur of de kleur van de gecondenseerde melk goed is, wanneer je tevreden bent, haal je de schalen uit de oven.
  • Laat redelijk afkoelen (tot een dikke gelei), roer het goed door elkaar dan krijg je een mooie “saus”.
  • Doe het in een pot of Tupperware box en bewaar het in de koelkast.

Methode 3

  • Doe de inhoud van een blikje in een pan en kook al roerend in tot  de gewenste kleur.
  • Om hem iets dunner te houden kan je tijdens het inkoken er wat water doorheen roeren om het verlies te compenseren.
  • Laat het afkoelen en doe in een afsluitbare pot of Tupperware doos en bewaar in de koelkast.(Hij wordt zo wel steviger, wat betekend dat je hem al gauw moet verwarmen om te kunnen verwerken, wat met de andere methodes in principe niet nodig is.)

De feestdagen komen er weer aan en dan kun je zo ontzettend veel lekkers maken met dulce de leche dat het echt de moeite waard is! Misschien vind je in één van deze boeken wel een heerlijk recept!

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Zelf Dulce de Leche maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *