De afgelopen dagen waren echte bbq dagen. Vlees en vis vlogen over de toonbank en belanden uiteindelijk op de bbq. In Nederland start het bbq seizoen meestal pas in mei terwijl er in andere typische barbecuelanden het hele jaar door wordt gegrild in de buitenlucht.
Barbecueën is ‘hot’ in ons land. Dit jaar zochten al meer dan tweehonderdduizend grillmasters (op beslist.nl) naar nieuwe barbecues. Het online winkelcentrum onderzocht welke vijf barbecues het populairst zijn in de zomer van 2016.

bbq kogel weber1. Kogelbarbecue
De kogelvormige ‘kettle’ barbecue is ontwikkeld in de Verenigde Staten. Tot de jaren ’50 werd in heel Amerika gebarbecued op bakstenen muurtjes met grillroosters. Het vuur doofde bij regen en de stenen barbecues waren niet te verplaatsen. Uitvinder en grillfanaat George Stephen zaagde een metalen scheepsboei in tweeën. Hij plaatste poten onder de ene helft en gebruikte de andere helft als deksel. De ‘kettle’ was geboren. Zijn opvolger is in Nederland de nummer één barbecue deze zomer.

2. Smoker barbecue
Smoken is het nieuwe grillen. Veel barbecuefanaten gaan voor een robuuste smoker BBQ deze zomer. Deze typisch Amerikaanse barbecue vindt zijn oorsprong in ‘meat packing’ stad Kansas City. Op een smoker ligt het vlees niet direct boven het vuur, maar het wordt langzaam gerookt. Door gebruik te maken van verschillende soorten hout krijgen vlees en vis een authentieke barbecuesmaak. Een goede smoker is relatief duur in aanschaf, maar zorgt wel voor die échte barbecuesfeer.

3. Kamado barbecue
De kamado barbecue is gemaakt van keramiek. Deze ovaalvormige houtskoolbarbecue is gebaseerd op de drieduizend jaar oude ‘kamado’ kleioven uit Japan. Keramiek is een warmte vast materiaal. De buitentemperatuur heeft geen invloed op de temperatuur in het gesloten ‘ei’. Hierdoor kan de temperatuur in de barbecue heel nauwkeurig worden geregeld. Kamado barbecues worden ook veel gebruikt door chef-koks in professionele keukens. De kamado is een absolute hit deze zomer!

Skottelbraai4. Skottelbraai
Skottelbraais worden al jarenlang veel gebruikt in Nederland en dat is deze zomer niet anders. De ‘braai’ komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika, waar veel werd gebarbecued op hout en tegenwoordig ook wel op houtskool en gas. De moderne skottelbraai is een multifunctionele gasbarbecue, die meestal is uitgerust met een barbecuerooster, skottel en deksel. De skottel is hiermee ook geschikt voor pasta’s en sauzen. Ideaal voor op de camping!

5. Betonnen barbecue
In de landen rond de Middellandse Zee wordt het hele jaar door buiten gegrild. De barbecue heeft er een vaste plek veroverd in de tuin. Dit zijn vaak robuuste houtskoolbarbecues, gemaakt van steen. In Nederland winnen de grote betonnen barbecues ook aan populariteit deze zomer. Door de schouw op de barbecue trekt de rook netjes omhoog. Hierdoor kan een betonnen barbecue goed worden gebruikt als terraskachel. Lekker als het wat afkoelt in de latere avond!

Bekijk voor meer informatie en inspiratie: BBQ-infographic

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Welke BBQ heb jij?
Getagd op:            

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *