Vraag aan 10 mensen welk gerecht ze “Typisch Vlaams” vinden en krijgt als antwoord: frietje stoofvlees.
Als wij in Vlaanderen zijn eet ik meestal wel een frietje stoofvlees. Vorige week hebben we een zak Beyerlander friet gekocht die speciaal voor de airfryer is. Dat is gelijk een goede gelegenheid om eens zelf Vlaams stoofvlees te maken. Vlaams stoofvlees staat bekend om de toevoeging van trappisten dubbel bier. We zochten op internet naar een lekker recept en kwamen uit bij 24 Kitchen en bij Dagelijkse kost. Een combinatie van die twee gerechten gemaakt, dat moet helemaal goed komen.

Zonder twijfel één van mijn Vlaamse lievelingsgerechten. Heerlijk in de winter, maar ook in de zomer sla ik het niet af.
En inderdaad, het recept is met bier. We kozen ervoor om een Vlaamse streekbier te gebruiken, een donkere Leffe!

 

Bewaren

Recept Afdrukken
Vlaams stoofvlees met friet
Maaltijd hoofdgerecht
Prep Tijd 30 minuten
Kook Tijd 3 uur
Passieve Tijd 2,50 uur
Porties
personen
Ingrediënten
Stoofvlees
Maaltijd hoofdgerecht
Prep Tijd 30 minuten
Kook Tijd 3 uur
Passieve Tijd 2,50 uur
Porties
personen
Ingrediënten
Stoofvlees
Instructies
Stoofvlees
  1. Verwarm de oven voor op 160 ºC Pel de uien en snipper ze grof. Pel en snijd de knoflook.
  2. Verhit een ruime stoofpot en smelt er een klontje boter in. Stoof daarin de uien en knoflook op een matig vuur. Laat de uien niet bruin bakken.
  3. Verhit een braadpan op een matig tot stevig vuur, en smelt er een klontje boter in.
  4. Snij het vlees in gelijke stukken bestrooi met zout, peper en bloem het vlees. Schroei de stukken vlees toe in de braadpan, tot ze een goudbruin korstje hebben. Opmerking: Een grote hoeveelheid vlees bak je het best in meerdere beurten. Wanneer de braadpan helemaal vol ligt met stukken vlees dan zal het mogelijk teveel vocht verliezen en ‘koken’ i.p.v. bakken.
  5. Doe de stukjes vlees in de stoofpot met uien. Hou de braadpan met aanbaksels bij en schenk daarin het bruin bier. Roer alle aanbaksels van het vlees los, terwijl het bier aan de kook gebracht wordt. (deglaceren)
  6. Zodra het bier kookt, giet je de hele inhoud van de pan in de stoofpot met vlees. (Giet nooit koud bier rechtstreeks bij het vlees.) Voeg de stroop, het runderbouillon blokje, de blaadjes laurier, een paar takjes verse tijm en de kruidnagelen toe.
  7. Besmeer een grote snee bruin brood royaal met scherpe mosterd. (Je kan gerust ook twee kleine boterhammen gebruiken.) Leg de boterham in de pot, bovenop het vlees, met de besmeerde zijde naar onder.
  8. Laat het stoofvlees circa 2,5 uur, met deksel op de pan, zachtjes stoven in de oven op 160 graden. De kooktijd is afhankelijk van de kwaliteit van het vlees. Roer af en toe eens in de pot en controleer tussendoor of het vlees voldoende gaar is. Is aan het eind de saus nog te dun, haal dan het laatste half uur de deksel van de pan.
Frieten
  1. Voor de Airfryer: Verwarm de airfryer voor op 200 graden. Bak de frites in 4 minuten (halve zak) tot 6 minuten (hele zak) krokant. Voor de Oven: Verwarm de heteluchtoven voor op 225°C. Zodra de oven op temperatuur is, kunt u de bakplaat vullen met maximaal 600 gram frites. Bak de frites in 8-10 minuten krokant.
  2. Heerlijk met een salade erbij.
Notities

Dit recept is een combinatie uit de aflevering over Antwerpen van het programma The Taste of Life Travel van 24 Kitchen en van de belgische kookshow Dagelijkse Kost.

De foto's zijn gedeeltelijk eigen foto's en foto's van de website van Dagelijkse Kost.

Vlaams stoofvlees met friet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *