In the foodies zagen wij een heerlijk recept staan voor een tarte tatin met tomaten. Er liggen nog cherrytomaten en in de vriezer ligt standaard bladerdeeg, dus niets houdt ons tegen om dit te maken. Het recept een beetje aangepast en niet in de oven maar in de airfryer klaar gemaakt.

Hoe is deze kostelijke taart ontstaan?
De gezusters Tatin uit het franse Lamotte Beuvron moesten eind vorige eeuw hun kost verdienen met het bakken van taarten. De lievelings taart van hun vader werd wereldberoemd. Toch is deze appeltaart eigenlijk per ongeluk ontstaan.
Een van de zusters was vergeten de bodem van de taartvorm te bekleden met deeg. Dus legde ze het deeg maar over de appels heen en schoof de taart zo in de oven.
Na het bakken keerde ze de taart en het resultaat was verbluffend: een knapperige taartbodem met zachte appels en een verrukkelijke zachte karamel.

In de loop van de jaren zijn er vele varianten gekomen op de oorspronkelijke tarte tain van appel.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Recept Afdrukken
Tarte Tatin met cherrytomaten
Dit is een recept voor de airfryer, maar wil je het klaar maken in de oven, verwarm dan de oven voor op 220graden elektrische oven of op 200 graden voor een hetelucht oven. Bak aan het eind de tarte tartin circa 30 minuten in de oven.
Maaltijd voorgerecht
Keuken Frans
Prep Tijd 20 minuten
Kook Tijd 50 minuten
Passieve Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd voorgerecht
Keuken Frans
Prep Tijd 20 minuten
Kook Tijd 50 minuten
Passieve Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Maak de tomaten schoon maar laat de steeltjes zitten. Smelt de boter op een laag vuur in een pan met dikke bodem en voeg de suiker toe. Voeg wanneer het begint te karamelliseren de tomaten toe. Bak circa 10 minuten op een laag vuur.
  2. Voeg de balsamico toe en bak circa 1 minuut verder. Neem de pan van het vuur en vul de bodem van de tartelettevormen met de karamel en de tomaten.
  3. Snijd cirkels uit het bladerdeeg, zorg ervoor dat de omtrek net iets breder is dan de diameter van de tartelettevormen. Leg de deegcirkels op de tomaten en plooi de randen voorzichtig naar binnen. Prik met een vork enkele gaatjes in het deeg om de lucht tijdens het bakken te laten ontsnappen.
  4. Leg de tartelettevormen in de airfryer, gebruik eventeel een rekje zodat je ze allevier tegelijkertijd kunt bakken. Zet de airfryer op 180 graden en bak de tarte tatin in circa 15 minuten bruin. Controleer even of het bladerdeeg gaar is. Neem de vormpjes uit de airfryer en laat wat afkoelen en draai de taartjes om op een bord. Was de basilicum en pluk de blaadjes van de takjes. Bestrooi de tarte tartins met het basilicum en serveer lauwwarm. Lekker met een groene salade.
Notities

Voor een leuk effect kan je ook verschillende gekleurde tomaten gebruiken

Tarte tatin met cherrytomaten
Getagd op:    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *