moussaka

Enkele weken terug kregen we vrienden te eten waar we mee naar Griekenland zijn geweest. We maken een heerlijke moussaka met daarbij een griekse salade. Voor de moussaka gaan we op internet op zoek naar een recept en vinden een heerlijk recept van een Australische kok, Adam Swanson van restaurant Zucca Greek Mezze. We passen het gerecht een heel klein beetje aan.
Het is veel werk, reken op 2 a 3 uur, maar zeker de moeite waard. Wij hebben zeker een uur staan te frituren.

Moussaka is een traditioneel gerecht gemaakt op basis van aubergine, afkomstig van de Turkse keuken uit de tijd van het voormalige Ottomaanse Rijk, en daarom vooral in de Balkan en het Midden-Oosten gegeten. Het woord moussaka is afkomstig uit het Arabisch en betekent fris, omdat daar de moussaka koud wordt opgediend.

In de westerse wereld denkt men meestal dat moussaka tot de traditionele Griekse keuken behoort. De Griekse versie bestaat uit lagen, vroeger met lamsgehakt maar tegenwoordig meestal met half-om-halfgehakt, uien, kruiden, paneermeel en rode wijn, in plakjes gesneden aubergine, soms ook samen met courgette, en aardappelen, tomaat, overgoten met een bechamelsaus en in de oven gebakken met een beetje geraspte kaas erbovenop.
Deze Griekse moussaka stamt echter waarschijnlijk uit de jaren twintig van de vorige eeuw. De invloedrijke Griekse chef-kok Nikolaos Tselementes, die in Wenen was opgeleid, introduceerde Franse elementen (o.a.bechamelsaus) in de Griekse keuken en is mogelijk de bedenker van deze variant van Moussaka.

In de Arabische wereld is moussaka een gekookte salade, voornamelijk gemaakt met tomaten en aubergines, geserveerd als mezze en lijkend op de Italiaanse caponata. In andere landen (Bulgarijë, Servië, Bosnië, Macedonië, Griekenland en Roemenië) worden ook wel aardappelen, wortelen en courgettes gebruikt in plaats van aubergine. In Turkije wordt het gerecht niet gelaagd klaargemaakt en wordt het opgediend met cacık, de Turkse variant van tzatziki, en pilav. In moussaka horen ook wel uien, knoflook en groene pepers. Als kruiden worden gebruikt oregano, tijm, laurierbladeren, kaneel, zwarte peper en/of piment, afhankelijk van land of streek waar de moussaka vandaan komt.

Wij kiezen voor de griekse variant.

kali orexi !

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Recept Afdrukken
Moussaka
Maaltijd hoofdgerecht
Keuken Grieks
Prep Tijd 4 uur
Kook Tijd 3 uur
Passieve Tijd 40 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd hoofdgerecht
Keuken Grieks
Prep Tijd 4 uur
Kook Tijd 3 uur
Passieve Tijd 40 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Snij de aubergine in ronde plakken en bestrooi met zout en zet voor minimaal een half uur weg om de bitterheid te verwijderen.
  2. Fruit ondertussen de gesneden ui en knoflook in een beetje olijfolie aan, en voeg het gehakt , de laurierblaadjes en de kruidnagels toe. Bak het gehakt tot het bruin is en voeg dan de rode wijn toe en laat tot de helft inkoken. Tomatenblokjes toevoegen en laat voor 35 minuten sudderen. Breng op smaak met peper en zout.
  3. Neem een grote pan, verhit de olijfolie en de plantaardige olie samen tot 180 graden. Frituur de in plakjes gesneden aardappels voor 3 a 4 minuten tot ze goudbruin zijn. Uit laten lekken op een bord met keukenpapier. Breng op smaak met peper en zout.
  4. Bestrooi de in plakken gesneden courgette met bloem en frituur dit voor 2 a 3 minuten totdat deze goudbruin zijn. Laat uitlekken op keukenpapier.
  5. Aubergine afspoelen onder koud water om het zout te verwijderen en droog deze met keukenpapier. Bestrooi daarna met bloem en frituur deze 2 a 3 minuten, elke kant, tot dat deze goudbruin is. Daarna uit laten lekken op keukenpapier.
  6. Neem een ovenschaal en scheur de aubergine in stukken en bedek de bodem van de ovenschaal. Daarna een laagje van de vleessaus en verkruimel er wat feta over. Daarna een laag courgette, dan weer vleessaus, dan een laag aardappel en herhaal deze stappen totdat alles op is.
  7. Zet de ovenschaal voor minimaal een half uur in de koelkast. De oven voorverwarmen op 180c. Net voordat de schaal in de oven gaat maak je de bechamelsaus.
  8. Béchamel sauce Doe in een sauspan: melk, halve ui, kruidnagels, laurierblaadjes en peperkorrels en breng dit op een laag vuur aan de kook.
  9. In een andere sauspan boter laten smelten. Zodra dit gesmolten is, bloem toevoegen en met een houten lepel voor 5 minuten laten garen. Blijven roeren zodat de boter en de bloem niet bruin worden.
  10. Als de melk heeft gekookt, gas uitzetten en beetje voor beetje toevoegen aan de pan met boter en meel totdat het een stevige saus is. Blijven roeren met een garde om klontjes te voorkomen. Ongeveer 4 a 5 minuten laten pruttelen totdat de gewenste dikte is. Roer dan de kaas er door heen.
  11. Neem nu de ovenschaal uit de koelkast en giet de bechamel saus over de laagjes. Strooi de geraspte nootmuskaat erover en bak de moussaka 35 minuten in de oven totdat de bovenkant van de moussaka goudkleurig is en bubbelt.
Notities

Wij vinden dat de verhouding vleessaus en groente niet goed is. De vleessaus kan meer of de groente minder.

moussaka2

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Moussaka
Getagd op:    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *