openhaard4Met het dalen van de temperaturen krijg je meer trek in stevige kost. We hebben een paar weken terug riblappen in de aanbieding gekocht en daar gaan we Boeuf Bourguignon van maken.

Er zijn verschillende varianten van dit recept, maar zoals met alle klassieke streekgerechten, elk dorp en elke familie heeft zo zijn eigen recept. Wat aanspreekt in deze variant is eigenlijk het beperkte arsenaal aan kruiden en ingrediënten, en dan toch zo’n volle en overweldigende smaak als eindresultaat geeft. Zoals zo vaak gaat het om de juiste mix van ingrediënten. Zo zijn daar de riblappen: het liefst met wat vet, dit geeft een diepe smaak. Een goede wijn: dit hoeft echt geen bourgogne te zijn. Het mag ook een stevige rode wijn zijn.

En het belangrijkste ingrediënt: geduld.Dit gerecht is gemaakt voor slow-cooking. Zorg ervoor dat de wijn net niet kookt, dan komen de mooiste smaken naar boven.

We lezen wat recepten door en maken een combinatie van enkele.

Eet smakelijk.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Recept Afdrukken
Boeuf Bourguignon
Boeuf Bourguignon is een perfect winter gerecht om met vrienden van te genieten. De kok hoeft namelijk niet de hele tijd in de keuken te staan als het bezoek er is. En maak altijd wat extra, want de dag erna is het nóg lekkerder. Er is wel een nadeel aan dit gerecht, je kwelt jezelf de hele middag met lekkere geuren die uit de keuken komen voordat je mag aanvallen. Zorg voor genoeg wijn om erbij te schenken en lekker stokbrood om in de saus op je bord te dopen.
Maaltijd hoofdgerecht
Keuken Frans
Prep Tijd 1 uur
Kook Tijd 5 uur
Passieve Tijd 4 uur
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd hoofdgerecht
Keuken Frans
Prep Tijd 1 uur
Kook Tijd 5 uur
Passieve Tijd 4 uur
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Meng in een kom het rundvlees met de ui, winterwortel en knoflook en schenk de wijn erover. Laat minimaal 2 uur afgedekt in de koelkast marineren (een nacht maakt de smaken nog intenser). Neem 30 minuten voor gebruik uit de koelkast. Schep het vlees vlak voor gebruik uit de marinade en dep droog met keukenpapier. Schep ook de groente eruit en bewaar groente en marinade apart.
  2. Verwarm de oven voor op 120 graden.
  3. Snijd het ontbijtspek in reepjes en bak het in een braadpan (die ook in de oven kan) zonder olie of boter op laag vuur in 10 minuten uit. Schep daarna uit de pan.
  4. Doe het rundvlees in de pan en bak het goudbruin in het spekvet. Schep het daarna uit de pan.
  5. Doe de groente in de pan en bak deze zachtjes 5 minuten. Voeg de tomatenpuree toe en bak 1 minuut mee. Voeg het rundvlees, het spek en de marinade toe en breng dit zachtjes aan de kook.
  6. Bind ondertussen de tijm, laurierblaadjes en de helft van de peterselie bij elkaar met een stukje keukentouw en voeg dit toe aan het vlees en de groente (je kan het ook in een thee ei doen).
  7. Zet de braadpan met deksel erop in de voorverwarmde oven en laat 3,5 uur zachtjes stoven. Kijk af en toe of het vlees niet droog komt te staan.
  8. Maak ondertussen de champignons schoon en laat de zilveruitjes uitlekken. Na 3,5 uur stoven de champignons en zilveruitjes toevoegen en nog 30 minuten stoven. Is het vlees dan nog niet mals, dan nog 30 minuten stoven.
  9. Snijd de blaadjes van de rest van de peterselie fijn. Als het vlees mals is dan peper en zout toevoegen, kruidenbuiltje verwijderen en strooi de rest van de peterselie over de boeuf bourguignon. Lekker met aardappelpuree, rijst of met (turks/stok)brood.
Notities

Nog even: er zijn grofweg twee soorten vlees. Het eerste is dat zonder veel bindweefsel, filet, biefstuk, kotelet. Dat kan kort bereid worden. De tweede categorie, met bindweefsel, van delen die door het beest veel gebruikt zijn, moet je zolang sudderen tot dat bindweefsels zacht worden. Dat gaat het snelst bij hoge temperaturen, maar dan wordt het tussenliggende weefsel juist weer hard. Heel langzaam garen is het beste. Hoe langer op een lage temperatuur, hoe zachter het vlees.

Boeuf Bourguignon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *