Bastilla (ook bestilla, pastilla en pastila) is een arabo-andalusisch Marokkaanse hartige gevulde taart, die wordt gemaakt van warqadeeg en verschillende vullingen kan hebben.

De benaming bastilla is afgeleid van het Spaanse woord ‘pastilla’, wat weer afgeleid is van het Latijnse woord ‘pastillum’. De ‘p’ is veranderd naar een ‘b’ omdat de letter ‘p’ niet voorkomt in het Arabisch. Het gerecht is ontstaan in het Spaanse Andalusië, en is beïnvloed door zowel de Arabische als de Spaanse eetcultuur. Tegenwoordig vormt bastilla een vast onderdeel van de Marokkaanse keuken, en wordt het gezien als een kenmerkend gerecht in de keuken van Fez.

De buitenkant van de bastilla is omgeven door een dun deeglaagje, dat ook wel ‘warqa’ wordt genoemd. De benaming ‘warqa’ betekent ‘blaadje’ in het Arabisch, en verwijst naar het dunne deeglaagje, dat vergeleken kan worden met een dun blaadje. Warqadeeg is een deegsoort die nog dunner is dan filodeeg.

De bastilla’s kunnen gevuld worden met allerlei verschillende vleessoorten en combinaties hiervan. De meest voorkomende vullingen zijn die van duif of kip met amandelen, en die met vis en zeevruchten. De bastilla wordt na het vullen afgebakken in de oven. Nadat de bastilla gebakken is, wordt deze besprenkeld met suikerpoeder en kaneel.

Bastilla is een feestelijk gerecht en wordt daarom vaak geserveerd voor gasten en op feestelijke gelegenheden, zoals bruiloften en geboortefeesten.

De variant die we vandaag maken is een stuk kleiner dan de bastilla en gevuld met kip.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Recept Afdrukken
Bastilla met kip
Deze super lekkere hartige taart zit bomvol met smaakmakers uit het zuiden.
Maaltijd hoofdgerecht
Keuken Marokkaanse
Prep Tijd 20 minuten
Kook Tijd 1.5 uur
Passieve Tijd 1 uur
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd hoofdgerecht
Keuken Marokkaanse
Prep Tijd 20 minuten
Kook Tijd 1.5 uur
Passieve Tijd 1 uur
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Verhit de olie in een pan en bak de kip tot die lichtgekleurd is. Bestrooi met 1 el peper, de ras al hanout en zout naar smaak. Stoof 5 min. op laag vuur., snipper ondertussen de ui. Voeg de ui toe.
  2. Schenk er zoveel water bij tot de kip net niet onder staat. Breng aan de kook. Laat op laag vuur 1 uur garen tot de kip van het bot valt.
  3. Rasp de gele schil van de citroen en pers de vrucht uit. Voeg het rasp en 2 el sap toe. Neem de pan van het vuur, haal de kip eruit en snijd in stukken.
  4. Zeef het kookvocht en kook op hoog vuur 10 min. in. Meng de kip met het uimengsel, abrikozen en het brood. Voeg wat kookvocht toe. Klop het ei los.
  5. Verwarm de airfryer voor op 180 °C. Leg 1 vel ontdooid filodeeg op een ingevette grilplaat, bestrijk met olie en bestrooi met peper. Leg er 1 vel deeg op en bestrijk weer met olie. Schep de kip op het deeg. Bestrijk de randen met ei.
  6. Maak nu de deeglap voor de bovenkant: bestrijk 1 vel deeg met olie, bestrooi met peper en leg er nog 1 vel op. Leg over de kipvulling en plak vast aan de onderste deeglap. Vouw het deeg rondom de vulling onder de bodem. Bestrijk met ei en bak in 10 min. goudbruin.
  7. Als laatste kan je de bastilla bestrooien met poedersuiker en kaneel. Wij hebben dit niet gedaan omdat we het hartig wilde houden.
Notities

Het kruidenmengsel van 2 tl gemalen komijn, 2 tl kardemom, 2 tl gemberpoeder, 1 tl chilipeper en 1 tl kruidnagel heet: Ras al hanout.

Als je van koriander houdt, kan je dit er nog bij doen.

Dit gerecht kan ook in de over klaargemaakt worden, dan de oven voorverwarmen op 220 graden en dan 12 minuten bakken.

Bastilla met kip
Getagd op:        

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *