Hou je van ambachtelijke streekproducten, ga dan naar de Krimpenerwaard. De  Krimpenerwaard is een oase voor fans van (h)eerlijke producten zoals boerenkazen, jams en fruitsappen, streekkoeken en verrukkelijk verse vleeswaren. Naast al het lekkers, is het genieten van het oer-Hollandse landschap met oude boerderijen en leuke dorpen en stadjes.

krimpenerwaardDe Krimpenerwaard is een ‘eiland’ in het Groene Hart, een groene oase in het midden van de Randstad, gelegen tussen de steden Rotterdam en Gouda. De rivieren de Lek, de Vlist en de Hollandse IJssel vormen de grens van de Krimpenerwaard. Metershoge rivierdijken en stenen kades beschermen de gemeente Krimpen aan den IJssel en de gemeente de Krimpenerwaard, met de kernen Berkenwoude, Bergambacht, Ammerstol, Lekkerkerk, Krimpen aan de Lek, Ouderkerk aan den IJssel, Gouderak, Haastrecht, Vlist, Stolwijk en zilverstad Schoonhoven.

Ideaal om met de auto, op de fiets, wandelend of per boot te bezoeken. U voelt zich snel thuis in de Krimpenerwaard; de mensen zijn er ontspannen, vriendelijk en gastvrij. Kortom, alle ingrediënten voor een smakelijk dagje uit of een korte vakantie in eigen land.

Beroemde boerenkaas

De Krimpenerwaard is wereldberoemd vanwege de traditionele Goudse boerenkaas die al meer dan 500 jaar ambachtelijk wordt geproduceerd op de vele kaasboerderijen die de Krimpenerwaard rijk is. Tijdens het proces krijgen de boerenkazen langzaamaan hun unieke smaakvolle karakter, zonder kunstmatige toevoegingen van geur, kleur en smaak. De smaak wordt beïnvloed door de seizoenen, de weiden en de boerderijen. Dit maakt elke kaas bijzonder en niet te vergelijken met de op grote schaal verkrijgbare ‘gewone’ Goudse kaas. Breng gerust een bezoekje aan de kaasboerderijen om zelf de boerenkaas te proeven. U vindt er niet alleen kaas van koemelk, maar ook geiten- en schapenkazen. De kaasboerderijen liggen verspreid over Vlist, Haastrecht, Stolwijk, Bergambacht, Lekkerkerk en Ouderkerk.

“Wat is dat leuk, zo’n kaasboerderij bezoeken. Ik had geen idee hoe bewerkelijk het kaasmaken is. Geweldig om zoveel verschillende kazen te proeven. Ook kruidenkazen en zelfs truffelkaas. Echt zalig.” Dieke Woudstra is enthousiast over haar bezoek aan een kaasboerderij. “Na al die heerlijke stukjes kaas, hebben we de proeverij afgesloten met een lekker boerenschepijsje. En natuurlijk hebben we heel wat stukjes kaas gekocht, want ik wil thuis nog lang nagenieten van mijn bezoek.”

Wist u dat kaas met het predicaat de echte boerenkaas uit de Krimpenerwaard, dankzij het EU-label ‘Gegarandeerde traditionele specialiteit’, een beschermd product is. Daar zijn ze trots op in de Krimpenerwaard!

Zoveel (h)eerlijks!

Er wordt in de Krimpenerwaard nog veel meer geproduceerd dan kaas en zuivelproducten. Ontdek ook de groenten en fruit, honing en cstreekproducten-krimpenerwaardhocolade en smaakvolle taarten. En natuurlijk heeft ook de Krimpenerwaard ook lokaal gebrouwen bieren. Groenten en producten van de telers uit de buurt zoals de roomwitte Stolkse bloemkool, vindt u natuurlijk ook in de vele lokale supermarkten. Proef op ambachtelijke wijze gemaakte Schoonhovense gekruyde fonteijnkoek. Of ga lekker zwerven in ‘De mengelmoestuin’, een natuurlijke fruit & kruid oogsttuin van ruim 1 ha bij Ammerstol.
Tijdens uw bezoek aan de Krimpenerwaard zin in een kopje koffie of thee met wat lekkers, een borrel met snack, ijscoupe, ´12 uurtje´ of diner? Veel horecagelegenheden zijn prachtig gelegen aan het water. Laat uw hapje en drankje u goed smaken en geniet op een zonnig/verwarmd terras (achter glas) van het unieke uitzicht.

Proef de Krimpenerwaard

Eet, drink, proef, ervaar en beleef de Krimpenerwaard!
-10 september: Proeverij met NK kaasrollen in Haastrecht
-17 september: Streekmarkt in Haastrecht
-19 november: Winterfair Streekmuseum in Krimpen a/d IJssel
-9 en 10 december: Winterfair Ouderkerk

Lekker in elk seizoen: In de Krimpenerwaard genieten we van de seizoenen. Heerlijk boerenijs in de zomer en eigengemaakte erwtensoep in de winter!

LEES OOK DIT: Ontdek de Krimpenerwaard te fiets of te voet

Bron: verkeersbureau

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Streekproducten uit de Krimpenerwaard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *