gourmetstelGourmetten, de moderne, makkelijke en mooie manier van lekker lang tafelen met z’n allen. Maar wat is gourmetten nu eigenlijk. Gourmetten is koken aan tafel. Maar dan zonder water. Dus eigenlijk zijn we aan het bakken. Iedereen heeft z’n eigen gourmetstel. Ze zijn in vele soorten en maten in omloop.

Een (elektronisch) gourmetstel bestaat doorgaans uit één of twee bakplaten waarop vlees of andere gerechtjes kunnen worden bereid. Vaak heeft een gourmetstel ook kleine aparte pannetjes. Per persoon is er vaak een pannetje voor bovenop de gourmetplaat en één voor het onderste deel. Vlees en vis kunnen het best bovenop bereid worden. Het vlees en de vis kan naar smaak vooraf gekruid worden. Zout onttrekt vocht aan het vlees en de vis en voeg je daarom bij voorkeur toe op het bord, na het bakken.

Maar is gourmetten nog wel zo sfeervol? Of schuiven we een gourmetstel met een schaal vlees en een kant en klaar groentepakket op tafel om er weer af te zijn. Als je een gourmetparty even voorbereid komt de sfeer er zeker weer in.

Voorbereiding gourmetten
Supermarkt of slager bieden vaak speciale, gevarieerde gourmetpakketen aan. Bewaar deze gekoeld.
Haal het (gesneden) vlees een half uurtje van te voren uit de koelkast en laat het op temperatuur komen voor het gourmetten begint.
Bij het gourmetten zijn (dip) sausjes, stokbrood, salades en een goed glas rode wijn, lekkere aanvullingen om de avond compleet te maken.

Geschikte vleessoorten bij gourmettengourmetten-met-kerst
– Varkensvlees: varkensfiletlap, varkensfricandeau, varkenshaas, hamlap, varkensgehakt, slavink, varkensoester, varkensschnitzel, varkenslever
– Rundvlees: biefstuk, kogelbiefstuk, entrecote, ossenhaas, tournedos, rundergehakt, tartaar
– Kalfsvlees: kalfsfricandeau, kalfslap, kalfsoester, kalfsgehakt, kalfsschnitzel, kalfshaas, kalfslever
– Lamsvlees: lamskotelet, lamsvleesshoarma, lamsgehakt, lamsboutlap
– Vleeswaren: ham, casselerrib, spekjes, boterhamworst, gebraden gehakt, cocktailworstjes

Het vlees wordt gesneden in kleine lapjes van ca. 40 gram. Maak van gehakt en tartaar platte hamburgertjes. Vooral voor kinderen zijn vleeswaren een goede keus omdat ze alleen maar opgewarmd moeten worden en dus snel klaar zijn. U kunt ze leuk combineren met een geklopt eitje en wat champignons of paprikareepjes.

Geschikte vissoorten bij gourmettenvisgourmetschotel
– zalm
– tonijn
– pangafilet
– zeewolf
– schelvis
– gamba’s
– mosselen

 

 

Tips voor overige ingrediënten voor het gourmetten
– uien
– courgette
– aubergine
– paprika
– champignons
– tauge
– tomaat
– kruidenboter
– stokbrood
– aardappel schijfjes
– rijst
– losgeklopt ei
– pannenkoekenbeslag
– diverse salades en sausjes

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Ook gourmetten met de kerst?
Getagd op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *