olla-aluminio-forjado-baja-presion-wecookDe snelkookpan is iets uit mijn jeugd. Mijn moeder maakte er altijd stamppot, soep en hachee in. Ruim 30 jaar lang kook ik zelf en nog nooit had ik iets gemaakt in de snelkookpan. Tot we afgelopen zomer in spanje op de markt een hele mooie, redelijk goedkope snelkookpan zagen en ik dat eigenlijk wel wilde gaan proberen. De pan gekocht en na de vakantie gelijk even uitgeprobeerd. Eerst voorzichtig alleen wat water koken en even zien hoe alles werkt. Het is gewoon een ouderwets systeem, met stoom uit een ventiel. Het eerste gerecht was stifado. Het was even uitproberen, na 30 minuten was het vlees nog niet gaar, maar ik merkte dat ik de pan niet genoeg onder druk liet staan. Dus druk opvoeren en ja hoor, na weer 20 minuten hadden we een heerlijke pan met een griekse maaltijd, stifado. In de afgelopen weken meerdere gerechten gemaakt met de snelkookpan zoals, rendang, spaghetti saus, stamppot en pulled porc. Deze recepten zullen binnenkort op de website verschijnen.

Wat is een snelkookpan?
Eigenlijk een doodnormale pan waarin je bijna alle gerechten kunt koken. Ze zijn gemaakt van stevig roestvrij staal en hebben een deksel die de pan goed afsluit met behulp van een siliconen ring tussen de pan en het deksel. In de deksel zit een drukregelaar met meestal 2 standen. Eén voor hoge druk en één voor een iets lagere druk. Zodra het water of ander bereidingsvocht in de pan gaat koken verzamelt zich stoom boven het gerecht in de pan. Deze kan door het deksel slechts beperkt ontsnappen waardoor de druk in de pan stijgt. Zodra de druk verder stijgt laat de drukregelaar wat stoom ontsnappen zodat de pan niet kan ontploffen.

Snel?
Ja, een snelkookpan doet zijn naam eer aan. Je kan er van uitgaan 1/3 van de normale kooktijd. Draadjesvlees binnen het uur, erwtensoep in slechts 20 minuten. De snelheid zit hem in de hogere bereidingstemperatuur.

Wat zijn de voordelen van een snelkookpan?
– tijd en energie besparing, vooral bij het trekken van bouillon en bij het stoven van rundvlees
– smaak, kleur, vitamines en mineralen blijven beter behouden dan in een gewone pan
– bij moderne snelkookpannen kan je met meerdere laagjes werken, dus maar 1 vuile pan

stifado-uit-snelkookpan
Stidado

Zijn er ook nadelen? Ja hoor;
– dure aanschaf
– bij gerechten die kort hoeven te koken is de tijdswinst minimaal omdat het even duurt voordat de snelkookpan op druk is
– groter risico op verbranding van je gerecht, je ziet vaak niet wat er gebeurt (ik heb een snelkookpan met glazen deksel, dus kan redelijk zien wat er gebeurt)- niet mogelijk om tijdens het koken ingrediënten toe te voegen

Is een snelkookpan gevaarlijk?
Niet echt. Het enige gevaar dat je loopt bij het gebruik van de snelkookpan is verbranding door stoom bij het openen van het drukventiel. Dat is hetzelfde gevaar als je hand of arm verbranden aan de stoom uit een fluitketel. Een kwestie van opletten dus.

Snelkookpan voor elk gerecht?
Zeker niet! De pan is alleen handig voor bereidingen die meer dan circa 15 minuten kooktijd vereisen zoals de tijdrovende stoofpotten zoals hachee, draadjesvlees, etc. Maar ook heldere bouillon kun je trekken in de snelkookpan. Verder is de pan ideaal voor het koken van peulvruchten, stevige

wintergroenten en aardappels. Ervaar zelf hoe handig de snelkookpan is.
Ik voorspel dat deze pan de kookhype van 2017 wordt!

Wij hebben een simpele snelkookpan in Spanje gekocht, deze is hier niet te koop, maar op bol.com zijn er genoeg te vinden.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

De snelkookpan ouderwets?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *