kruidnotenPepernoten zijn een Nederlandse traditie waarvan de oorsprong teruggaat tot de 16e eeuw. In die tijd krijgen kinderen bij het Sinterklaasfeest pepernoten die gemaakt zijn van deegresten van peper- en kruidkoek.  Sinds de 18e eeuw is de pepernoot zoals wij deze kennen in trek. Deze is van dezelfde soort kruiden gemaakt als speculaas en ontstaat als zeelieden peper, nootmuskaat, kaneel, gember en kruidnagelen meenemen uit het Verre Oosten.  De pepernoot met de meeste kruiden en de bolle vorm wordt het meest populair en wordt ‘kruidnoot’ genoemd. In de volksmond gebruikt men echter vooral de verzamelnaam pepernoot.

In de 19e eeuw staat de pepernoot voor het eerst vermeld in kookboeken. Het strooien van pepernoten is een traditie die in de 19e eeuw ontstaat. In die jaren komt Sinterklaas voor het eerst bij mensen thuis. Het strooien van de pepernoten zou symbool staan voor vruchtbaarheid. Voor Sint Nicolaas zijn kinderen het mooiste bewijs van vruchtbaarheid. Tegenwoordig is Sinterklaas een erg populair en typisch Nederlands volksfeest dat staat voor warmte, gezelligheid, familie, lekkernijen en cadeautjes.

Maar de pepernoot is geen pepernoot meer.

pepernotenfabriekJe hebt ze tegenwoordig in allerlei smaken. Je kan het zo gek niet bedenken of ze hebben het. Wat dacht je van;

 • De Hemelse Pepernoot. Een nootje gemaakt van grasboter, honing, rietsuiker, volkoren spelt en Joseph Grain®.
 • Limoncello kruidnoten
 • Pina Colado kruidnoten
 • Zure mat kruidnoten
 • Stroopwafel kruidnoten
 • Irish coffe kruidnoten
 • Karamel-zeezout kruidnoten
 • Bosbes kruidnoten
 • En nog veel meer smaken

Deze bijzondere peper/kruidnoten worden verkocht in pop-up winkels. Momenteel te vinden in Amsterdam, Amstelveen, Harderwijk, Rotterdam, Den Haag, Zoetermeer, Groningen, Enschede, Arnhem, Zwolle, Lelystad, Utrecht, Haarlem, Den Bosch, Eindhoven, Nijmegen, Leiden, Maastricht en zelfs in Berlijn. Je leest het goed, winkels met alleen maar pepernoten.

Ze verkopen ook biologische, spelt en glutenvrije pepernoten.

Producent Van Delft uit Harderwijk is al sinds 1880 ‘hofleverancier van Sinterklaas’ waar het pepernoten betreft. Van iedere 100 in Nederland verkochte pepernoten komen er ongeveer 70 uit deze bakkerij, die de grootste en oudste pepernotenfabriek ter wereld is. De laatste jaren heeft het bedrijf tal van nieuwe luxe pepernoten geïntroduceerd. Ze moeten al vroeg beginnen met produceren in de fabriek. Er wordt namelijk zoveel snoepgoed gegeten rond Sinterklaas, dat Van Delft bijna het hele jaar bezig is om aan de consumentenvraag te kunnen voldoen.

chocoladekruidnoten-puurIk heb verschillende smaken geproefd, maar een kruidnoot met een laagje pure chocolade er omheen blijft mijn favoriet!

Wat is jouw favoriete smaak?

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

De pepernotenfabriek!

Eén gedachte over “De pepernotenfabriek!

 • 15 november 2016 om 08:27
  Permalink

  Karamel-zeezout, nooit geproefd maar lijkt me heerlijk!!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *