boerenkoolstamppotOp zo’n koude dag als vandaag krijgen wij trek in boerenkool, het liefst als stamppot met rookworst, uitgebakken spek, mosterd, zilveruien en augurk. Niets lekkerder dan boerenkool, zo van het land. Boerenkool ligt binnen 24 uur na de oogst in de winkel. Hoe gaat dat in zijn werk?

Zodra de zon opgaat wordt er begonnen met het oogsten van de boerenkool. Boerenkool is een ambachtelijk product, dus het oogsten gaat nog met de hand. De geplukte boerenkool gaat in kratten en worden daarna in de aanhanger gezet. Als deze vol zijn vertrekt de tractor met aanhanger naar de groentesnijderij. Dit gebeurt elke dag zodat de boerenkool elke dag vers en fris in de winkel ligt.

Een keurmeester inspecteert willekeuring enkele kratten op de aanwezigheid van ongedierte en of de bladeren een gezonde kleur hebben. Daarna worden de kratten geleegd op een transport en leggen ze een traject af van ongeveer 10 minuten. Hier is een laatste controle en worden steentjes en harde stronken verwijderd. Hierna wordt de boerenkool gesneden en krijgen ze een douche van ijswater. De gesneden boerenkool gaat de centrifuge in en wordt verdeeld in zakken van 300 gram. De zak wordt dicht geseald en in een krat gelegd. Ondertussen is de dag bijna voorbij en wordt de boerenkool in een gekoelde loods gereden waar het op temperatuur kan komen.

’s Nachts wordt de boerenkool met een koelwagen naar de distributie centra’s gereden en vandaar uit gaan het naar de winkels toe.

24 uur nadat de boerenkool van het land is gehaald ligt deze in het koelvak van de supermarkt.

Verse boerenkool is van september tot en met maart verkrijgbaar.

Aankooptips
Bij aankoop hoort verse boerenkool een jong, knapperig en vers blad te hebben en een mooie donkere kleur. Koop geen geel, verwelkt, beschadigd of rot blad.

Smaak en toepassing
Boerenkool heeft een stevige, pittige koolsmaak die goed te combineren is met rookworst, spekjes en andere hartige producten. Boerenkool is het lekkerst na de vorstperiode.boerenkool-veld

Zetmeel in de kool wordt dan omgezet in suikers en de smaak wordt dan enigszins zoeter. Boerenkool wordt meestal gekookt geserveerd, maar je kunt de groente ook goed stomen of verwerken in ovenschotels. Combineer boerenkool ook eens met gemarineerde krabbetjes, gehakt, hachee of blokjes kaas.

Boerenkool koken duurt 15 tot 20 minuten. Kook de groente niet te lang, want dan wordt hij papperig en daardoor minder lekker. Als je boerenkool wilt roerbakken, doe je dit ca. 15 minuten. In de magnetron kun je boerenkool in 7 tot 12 minuten bereiden. Smoren kan ook, dit duurt 25 tot 30 minuten. En boerenkool stomen kan in ca. 25 minuten.

Bewaren en houdbaarheid
Gesneden en voorverpakte boerenkool is in de koelkast zo’n 5-7 dagen houdbaar.

Bijzonder hoge vitamines en mineralen
Er zitten ontzettend veel vitaminen in boerenkool in 250 gram boerenkool zit: 2600% van de ADH voor vitamine K, 700% van de ADH voor vitamine A, 180% van de ADH voor vitamine C, 52% van de ADH voor mangaan, 20% van de ADH voor koper en 20% van de ADH voor calcium. Boerenkool barst van de antioxidanten, bevat ontstekingsremmende stoffen en glucosinolaten. Glucosinolaten in het lichaam worden omgezet tot stoffen die meehelpen kankercellen te bestrijden.

Hoe eet jij je boerenkool het liefst?
Wij gaan van de week een nieuw recept uitproberen namelijk: Filotaart met Hollandse boerenkool, pompoen, pijnboompitten en feta. We laten jullie weten hoe het was en het recept komt op de website te staan.

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Boerenkool van land naar bord.
Getagd op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *