In 1217 kreeg Middelburg stadsrechten. In die 800 jaar groeide ze uit tot wat ze nu is.
Middelburg is de hoofdstad van Zeeland en een populaire dag bestemming tijdens een vakantie in deze prachtige provincie. In de zomermaanden is de stad gevuld met toeristen die de vele hoogtepunten van de stad met eigen ogen willen aanschouwen. Daarnaast is Middelburg een populaire winkelstad met leuke unieke winkeltjes maar er zijn natuurlijk ook de bekende winkelketens te vinden. Middelburg is van oudsher een rijke stad die met name in de zestiende en zeventiende eeuw erg floreerde. De erfenis hiervan is nog steeds goed merkbaar in de stad. Zo kom je overal prachtige oude panden tegen die nog steeds de sfeer van de gouden eeuw uitstralen. Daarnaast is Middelburg de perfecte uitvalsbasis om de andere delen van Walcheren en Zeeland te verkennen. Je bent vanuit Middelburg namelijk zo bij de Westerscheldekering of bij het prachtige dorpje Veere.

10 bezienswaardigheden van Middelbrug;
– Het stadhuis van Middelburg is een imponerend gebouw op de markt van de stad. Het is in de gotische stijl gebouwd. De luiken van het gebouw vallen door hun rood witte beschildering erg op.
– De abdij van Middelburg is een voormalige abdij in het centrum. De oudste delen van de abdij zijn in de elfde eeuw gebouwd. Tegenwoordig is een een groot deel van de abdij het Zeeuws museum gevestigd. De Nieuwe kerk, de Koorkerk en de Abdijtoren, ook wel bekend als de Lange Jan, zijn onderdeel van het abdijcomplex.
– De Lange Jan is de abdijtoren van de vroegere abdij van Middelburg. De toren kan beklommen worden  en de meer dan tweehonderd treden nemen je mee naar een plateau halverwege de toren, vanwaar je met helder weer een prachtig uitzicht hebt over de stad, grote delen van Walcheren, andere Zeeuwse eilanden en de Zeeuwse wateren.
– Mini Mundi is een klein familiepark aan de rand van Middelburg. Het bestaat uit een binnen en een buitenspeeltuin met onder andere een achtbaan, een vliegend schip en een luchtballonnen carrousel. Miniatuur Walcheren is onderdeel van het familiepark. Hier zijn replica’s te vinden van alle bekende bouwwerken in Middelburg en de andere plaatsen op Walcheren.
– Het Zeeuws museum is gevestigd in de voormalige abdij van Middelburg en verteld het verhaal van de provincie Zeeland. Het museum staat bekend om zijn verzameling Zeeuwse wandtapijten.
– De jachthaven van Middelburg is niet eens zo heel bijzonder maar de historie van de haven is dat wel. Middelburg groeide uit tot één van de belangrijkste handelssteden van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Zoals de VOC als de WIC hadden een kantoor in Middelburg. Later groeide de stad uit tot één van de belangrijkste steden in slavenhandel. Een monument op de balans herinnert hier nog aan. Aan de haven van Middelburg is nog steeds veel van de rijkdom uit de zeventiende en zestiende eeuw terug te vinden. Aan de Rouaanse kaai en langs het Prins Hendrikdok en de Dam staan nog schitterende oude herenhuizen uit deze periode.
De Kuiperspoort in Middelburg is nog een klein stukje perfect bewaard gebleven historie in het centrum van de stad. De kuiperspoort vind je tussen de Dam en de Rouaanse kaai. Het is een nauw straatje met kasseien op de grond. De historische panden staan hier bijzonder dicht op elkaar waardoor de kuiperspoort alleen geschikt is om doorheen te wandelen.
– De Kloveniersdoelen in Middelburg werden oorspronkelijk gebouwd als schietbaan voor de schutters met bus. Het is een prachtig pand met een schitterende typische Vlaamse gevel. Nadat de schutters uit het gebouw vertrokken waren heeft het pand meerdere functies gehad. Tegenwoordig is er een grand-café en een bioscoop in het pand gevestigd.
– De vismarkt is een gezellig klein pleintje in het centrum van Middelburg. Op de markt werden vroeger de vissen verhandeld maar tegenwoordig zijn er regelmatig boekenmarkten, rommelmarkten en kunst en ambachtmarkten gehouden. In de zomermaanden kun je op dit plein heerlijk zitten op het terras van Sint John en genieten van hun beroemde yoghurtijs of een overheerlijke tosti eten.
– De Oostkerk van Middelburg opende in 1667 voor het eerst zijn deuren. Het bijzondere van deze kerk naast zijn vorm is het feit dat de Oostkerk specifiek gebouwd is voor protestantse erediensten. Als je dit feit kent zou je een hele sobere kerk verwachten. Dit is echter niet zo de kerk is rijkelijk versierd met guirlandes en beeldhouwwerken. Er zijn in de kerk beeldhouwwerken van vruchten, vogels en bloemen te bewonderen.

Wie geen bezienswaardigheid in Middelburg wil missen kan de verschillende bordjes die verspreidt door het centrum staan volgen. Alle bekende maar ook minder bekende bezienswaardigheden in Middelburg staan op deze bordjes aangegeven. Ook de weg naar de verschillende parkeerterreinen wordt via deze bordjes aangegeven. Wat jammer is van deze bordje is dat er niet opstaat hoe ver het nog lopen is naar de verschillende bezienswaardigheden. Een andere leuke toevoeging op de bewegwijzering zouden verschillende wandelroutes zijn. Zodat je via deze bordjes een leuke stadswandeling zou kunnen maken en ondertussen de verschillende bezienswaardigheden tegenkomt. Bij de Tourist Shop in Middelburg zijn allerlei boekjes met de mooiste wandel- en fietsroutes te verkrijgen. Ga eens langs op Markt 51 in Middelburg. Op het internet zijn ook wandelingen te vinden, onder andere op gps-wandelingen.nl of op RouteYou. Tijdens een stadswandeling kom je langs pittoreske gebouwen en het indrukwekkende VOC verleden komt ook aan bod.

Tijdens een leuke wandeling is het ook tijd voor een hapje en een drankje. Er zijn in Middelburg een heleboel leuke koffie-, lunch- en eettentjes. Ik deel hier een paar favorieten met jullie met voor ieder wat wils!
De Vriendschap is al lang een favoriet restaurant in Middelburg. Je kunt er zowel terecht voor een heerlijke lunch als een uitgebreid diner. Hier ga je niet heen voor een snelle hap. Hier kom je om uitgebreid te tafelen en heerlijk te genieten van de mooie gerechten.
Honey Pie is hét theehuis van Middelburg. Hier komen vooral dames voor de gezelligheid én voor de heerlijke highteas of alleen thee met een gebakje. De taarten worden allemaal zelfgemaakt. Hoewel je ook hartige bagels kunt bestellen komen de meesten voor de zoetigheden.
– Ben je geen theeleut maar hou je meer van koffie, dan is Expresszo the place to be. Dat is vooral van horen zeggen, want ik heb er zelf nog nooit koffie op. Ze serveren vele soorten koffie en je kunt hier ook heerlijke taart bij krijgen, gemaakt door De Juf (zie hieronder).
– Else is De Juf. Ze staat voor de klas, maar met een passie voor het bakken van lekkere taarten. Dit leidde tot een eigen zaak, een taartenwinkel waar dagelijks de taarten vers gebakken worden. Je kunt achterin de winkel genieten van een kopje thee met een stukje taart of kies voor een high tea.
– In de leukste boekenwinkel van Middelburg (en Nederland?) – De Drvkkery – zit een brasserie waar je heerlijk kunt lunchen. Op koopavonden kan je er ook terecht voor een zeer betaalbaar lekker driegangen menu.
De Middelburger is een restaurant, waar ze alleen maar hamburgers serveren. Hier geen uren tafelen, maar gewoon lekker snel een van de lekkerste hamburgers op tafel. En ze hebben ook een leuke tuin aan de achterkant. Ideaal ook met kinderen.
Het wooncafé is een leuk lunchcafé.  Ze bieden heerlijke broodjes, maar ook lekkere thee’s en koffies. Grote honger? Je kunt ook kiezen voor Samen delen van de plank of een afternoon tea.
Restaurant Scherp heeft een goede reputatie in Middelburg en omstreken. Met biologische producten, verrassende gerechten gecombineerd met een ongedwongen sfeer en gastvrije bediening is dat ook niet meer dan logisch. Mocht je er na een avond niet meer weg willen; je kunt ook blijven slapen in de nieuwe bed and breakfast van Scherp!

Een leuk winkeltje in het centrum van Middelburg tegenover het stadhuis is het Zeeuws ministerie voor Chocolade en Culinaire zaken. Alleen al met zo’n originele naam verdien je een vermelding op onze website. Ze zijn volgens eigen zeggen het adres voor chocoholics en foodies. De overheerlijks chocolade is hier in alle soorten en maten te verkrijgen. Geen vorm of smaak te gek of hij is te vinden bij het Zeeuws ministerie voor Chocolade en Culinaire zaken. Er zijn in de winkel naast de normale smaken bonbons ook verschillende exotische smaken te verkrijgen zoals banaan/rode peper, melkchocolade truffel met Bacardi, witte chocoladetruffel met Grand Marnier en drop/bosbes. Naast chocolade worden er in de winkel ook streekproducten, kookboeken en andere kookattributen verkocht.

Middelburg is goed te bereiken per auto, trein, bus en fiets. Je kunt parkeren in het centrum van de stad of net daarbuiten op loopafstand. Vanaf treinstation Middelburg loop je in een paar minuten het centrum in. Het busstation ligt naast het NS-station en ook fietsen kun je huren in de omgeving van het NS-station.

Meer info is te vinden op http://www.uitinmiddelburg.nl

Wij hebben Middelburg bezocht met de camper en hebben overnacht op de camperplaats vlak bij het centrum.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

800 jaar Middelburg!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *